MAAK AANGENAME BUURTEN EN BRENG MENSEN SAMEN,

DE REST KOMT VAAK VANZELF

MAAK AANGENAME BUURTEN EN BRENG MENSEN SAMEN,

DE REST KOMT VAAK VANZELF

Samenleven is de evidentie zelf. We doen het elke dag. Zowel in kleine verbanden zoals ons gezin, als in grotere gehelen zoals de buurt, de gemeente, het land. Die grotere gehelen kiezen we niet zelf, dus dat brengt regelmatig spanningen mee. Denk maar aan de grote maatschappelijke discussies rond migratie en racisme, de strijd tegen armoede en uitsluiting. Maar evengoed dicht bij huis zien we dat het samen leven niet zomaar vanzelf gaat: burenruzies, discussies over plekken voor jongeren, het probleem van eenzaamheid, de toenemende zorg voor ouderen, het eigenbelang primeert op het algemeen belang en mensen zien ‘de overheid’ als iets dat vanalles voor hen moet doen maar niet omgekeerd.

Vroeger werden veel van deze problemen opgelost in en door de buurt. Vandaag is dat niet meer vanzelfsprekend. Mensen kennen elkaar niet meer (zo goed), hebben geen tijd door job en hobby’s, incidenten worden door de aanwezigheid van sociale media meteen opgeblazen en wijd verspreid, waardoor er geen kans meer is op stil herstel.

Uiteraard kunnen we dit als overheid niet allemaal oplossen. Het tegendeel beweren zou kiezersbedrog zijn. Waar wij wel in geloven is dat we als gemeente de voorwaarden kunnen scheppen om mensen meer in contact te brengen met elkaar. Dat kunnen we doen door de inrichting van onze openbare ruimte, door logistieke ondersteuning te bieden bij activiteiten, door professionele begeleiding te voorzien voor het bereiken van mensen, door inwoners als partners te beschouwen. Daarnaast blijft uiteraard de verantwoordelijkheid van de gemeente om te zorgen voor veiligheid, professionele zorg en aanpak van de armoede.

Samenleven: concrete voorstellen

Om het samen leven te bevorderen, zien wij een aantal belangrijke voorwaarden.

Een leeftijdsvriendelijke gemeente: 

  • jongeren en ouderen actief betrekken bij het maatschappelijk leven.

  • straten en pleinen toegankelijk voor iedereen; zowel voor de 8-jarige als de 88-jarige.

  • mix van woontypes voor verschillende doelgroepen, zodat jongeren en ouderen in zelfde buurten wonen

  • activiteiten voor kinderen en jongeren in woonzorgcentra

  • huiswerkklassen in openbare plaatsen

Ruimte voor iedereen

Gezien kerken eigendom zijn van de gemeente (met uitzondering van Sint-jozef) en we er moeten voor betalen, kunnen we er beter in investeren en er ontmoetingsruimten van maken, met een mix van religie en cultuur. Belangrijk daarbij is het vergroenen van de omgeving van de kerken, zodat ze hun rol als aantrekkelijke ontmoetingsplek kunnen spelen

Margot Mahlous

meer ruimte voor jongeren

Margot Mahlous

meer ruimte voor jongeren

Blijven investeren in zorg. 

Dat is een no-brainer. Concreet denken wij aan volgende accenten:

  • Geen privatisering van het woonzorgcentrum : Kwaliteitsvolle zorg voor onze ouderen, zonder winstbejag.

  • Bedeling warme maaltijden door gemeente

  • Het Huis van het Kind wordt een fysiek huis met advies voor jonge ouders

  • Een winkel voor 2e handskledij, kinderfietsen,…

Ondernemerschap stimuleren 

Een bruisend ondernemersklimaat is essentieel voor een levendige gemeente. We willen startende ondernemers een duwtje in de rug geven en bestaande bedrijven ondersteunen om te groeien en te innoveren.

Een 'startersplek' creëren waar startende ondernemers betaalbare werkruimte en begeleiding kunnen vinden.

Iedereen mee

Als we zeggen iedereen, bedoelen we IEDEREEN. Frustraties in het samen leven, komen vaak voort uit misverstanden, elkaar niet begrijpen, niet dezelfde toegankelijkheid… Daarom is het belangrijk dat

  • de dienst samenleving wordt behouden en uitgebreid

  • iedere inwoner makkelijk toegang krijgt tot cultuur, sport, activiteiten, sociale contacten,…

  • er extra aandacht gaat naar personen met een beperking, anderstaligen, mensen met andere culturele achtergronden, ….

  • er een label van inclusiviteit komt dat ieder bedrijf, onderneming of organisatie kan bekomen door zich in te spannen voor een kwetsbare doelgroep.

  • Investeringen in sociale woningen opdrijven, eigen grond- en pandenbeleid.

Leen Van Aken

Een goed idee? Kom het mee uitvoeren

Leen Van Aken

Een goed idee? Kom het mee uitvoeren

Leen Van Aken

Een goed idee? Kom het mee uitvoeren

Respect

Gedraag je als een heer/dame. Er zijn veel regels, misschien wel te veel. Tegelijk ergeren we ons aan het zoveelste zwerfvuil op straat, de hoop sigarettenpeuken naast een zitbank, de auto die met overdreven snelheid om de hoek komt scheren terwijl je met je kind de straat oversteekt. Waar er regels zijn, moet we ze laten respecteren, maar vooral moeten we mensen bewust maken van de gevolgen van hun acties.

Inzet van professionals

De juiste inzet van professionele (veiligheids)mensen. De grote meerderheid van de inwoners gedraagt zich zoals het hoort; toch is het onvermijdelijk dat er soms ontoelaatbaar gedrag is. Dan is het goed dat er professionele mensen zijn die hier kunnen mee omgaan; wij gaan voor een mix van wijkagenten, preventieambtenaren, straathoekwerkers, GAS-ambtenaren, … Overkill werkt niet, overdreven straffen ook niet, maar kort op de bal zitten wel.



© 2024. Alle rechten voorbehouden.

samen werkt

© 2024. Alle rechten voorbehouden.

samen werkt

© 2024. Alle rechten voorbehouden.

samen werkt