DUURZAAM LEVEN IS

IN ONSZELF INVESTEREN MET EEN ZEER HOOG RENDEMENT

DUURZAAM LEVEN IS

IN ONSZELF INVESTEREN MET EEN ZEER HOOG RENDEMENT

De klimaatverandering is hier. We zien het elke dag: natte winters, hete zomers, minder opbrengst voor de landbouw, wateroverlast, de recente storm... Voorspellingen zeggen duidelijk dat het nog kan verergeren.

Klimaatverandering aanpakken, gaan voor duurzaamheid zijn dus geen (ideologische) keuze meer, maar pure noodzaak. We moeten nú handelen, voor onszelf én voor onze (klein)kinderen en generaties na ons. Als we dit slim aanpakken en samenwerken, kan Londerzeel een voorbeeld worden voor de rest van het land,

"Gaan jullie weer van alles verplichten en verbieden?”

Absoluut niet! We gaan ons ver houden van ‘het vingertje’, maar stimuleren, faciliteren en samenwerken. Denk aan groene daken, die niet alleen mooi zijn, maar ook helpen bij wateroverlast. Denk aan veilige fietsroutes, zodat meer mensen met plezier de fiets pakken. Denk aan groene dorpskernen, waar mensen graag komen winkelen en verteren. Voor alle duidelijkheid, mensen die minder mobiel zijn of moeten laden/lossen, kunnen uiteraard nog steeds de auto gebruiken. Wij kiezen voor deze slimme weg. 

Siemen Van Gucht

Duurzaam leven = in onszelf investeren met een zeer hoog rendement

Siemen Van Gucht

Duurzaam leven = in onszelf investeren met een zeer hoog rendement

Hoe vullen we dit allemaal in?

Dit is geen klassiek programma om te nemen of te laten. Zoals je elders kan lezen, willen we in de eerste plaats samen met de inwoners en ondernemers het beleid vorm geven. De ideeën die daar uit komen, staan zeer waarschijnlijk nog niet allemaal in ons programma. We hebben ook duidelijk gemaakt dat er noodzakelijke maatregelen zijn in andere thema’s en dat de gemeente ook verantwoordelijkheden heeft op vlak van dienstverlening. Ook die staan hier niet opgesomd.

Dat neemt niet weg dat we zelf al veel nagedacht hebben over hoe we de grote uitdagingen van samen leven en duurzaamheid/Klimaatverandering kunnen aanpakken. Deze ideeën hebben we hier verzameld.

Concrete acties voor een duurzaam Londerzeel

Zoals gezegd gaan we in Londerzeel alleen de klimaatverandering niet tegengaan, maar we kunnen wel toekomstgericht denken. We kunnen wel onze gemeente zo duurzaam mogelijk maken. We kunnen maatregelen nemen om de gevolgen te verminderen. We gaan steeds op zoek naar maatregelen die niet alleen goed zijn voor het klimaat, maar ook andere voordelen hebben, en vice versa.

Open ruimte 

In Londerzeel zijn er nog veel open ruimtes die geen of een onvoldoende uitgewerkte bestemming hebben. Daar moeten we snel werk van maken, vooraleer ze ‘en stoemmelings’ verdwijnen. Ze spelen immers een belangrijke rol inzake klimaat. 

Tegelijkertijd kunnen we zo op een duurzame manier een aantal noden invullen:

  • Recreatieruimte; bvb een aantal clubs (cfr SK Steenhuffel) zijn op zoek naar ruimte om te sporten

  • Grond voor duurzame landbouw

  • Groene ruimte -met goeie wandel/fiestverbindingen is dat ook een enorme toeristische troef

  • Opvang van overtollig water

Groen in elke buurt

Elke buurt heeft recht op een stukje groen. Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat voldoende groen tussen bebouwing de temperatuur verlaagt en de gezondheid bevordert. Het stimuleert ook het contact en is gewoon veel aangenamer. Dit kunnen we o.a. door:

  • Groene zones rond openbare gebouwen uitbreiden, bijvoorbeeld rond de kerken, in de buurt van rusthuizen en scholen

  • Ontharding bij inwoners stimuleren, ‘tegelwippen’ moet een nieuw start krijgen. Ook zelf inzetten om grote terreinen, parkeerzones,… te ontharden en te vergroenen.

  • Bomen planten! De stormschade van 9 juli heeft ons doen beseffen hoe belangrijk bomen zijn en hoeveel er weg zijn. Daarom moeten we hier een tand bijschakelen. Via een “bomenfonds” kunnen we meteen schakelen als we plaats vinden.

Geert Meeus

Laat Londerzeel niet verdrinken in de klimaat- verandering!

Geert Meeus

Laat Londerzeel niet verdrinken in de klimaat- verandering!

Naast groen ook blauw

Naast de ‘vergroening’ van onze dorpen, moeten we ook inzetten op de ‘verblauwing’. Het water moet onze bondgenoot worden, in plaats van onze vijand die we zo snel mogelijk in de riool willen. Waar het kan komen er wadi, die ervoor zorgen dat het water deel uitmaakt van ons dorp, en meteen ook gemakkelijker kan in de grond trekken

Mobiliteit: een veilige fiets -en wandelvriendelijke gemeente. 

We kunnen uren discussiëren over de kip en het ei, maar wij geloven dat hoe veiliger, sneller en aangenamer je je kan verplaatsen met fiets of te voet, hoe groter de kans is dat mensen regelmatig voor deze alternatieven zullen kiezen. Dit kan concreet door:

  • Meter -en peterschappen van trage wegen zodat deze steeds bruikbaar, proper en veilig blijven.

  • Verder zoeken naar en realiseren van extra doorsteken en buurtwegjes waardoor je stukken straat kan afsnijden en sneller op je bestemming bent

  • Minstens 2 autoloze (zon)dagen organiseren.

  • Elke straat in Londerzeel moet op termijn een traject krijgen voor fietsers dat even kort is en veilig. Dat kunnen fietspaden zijn langsheen deze straat, de invoering van een zone 30, of een alternatief via trage wegen. Enkele voorbeelden:

    • Brusselsestraat, Kerkhofstraat, Robbroekstraat: fietspad vernieuwen

    • Zwaluwstraat, Mechelsestraat, Handelsstraat: alternatieven via trage wegen

  • Functionele trage wegen moeten uitgevoerd worden in degelijk materiaal. Functioneel betekent dat het een verbinding is om snel op het werk, de school, de sportclub, of in het dorp te geraken.

  • Inzetten op educatie. Automobilisten moeten rekening houden met fietsers. Maar fietsers moeten zich evengoed aan de verkeersreglementen houden. Daarom permanente sensibilisering via alle gemeentelijke kanalen met goeie en slechte voorbeelden, filmpjes, …

  • Voorzieningen om elektrische fietsen op te laden. Laadpalen niet alleen voor auto’s, maar ook voor fietsen.

  • Meer fietsenstallingen. Wij kiezen niet voor 1 grote fietsstalling (want dan moet je nog ver stappen als je je fiets hebt gestald) maar fietsbeugels (1 à2) overal in het straatbeeld, zoals je nu ook overal parkeerplaatsen hebt voor de auto.

Isabelle De Groote

Samen maken we onze dorpen nog mooier!

Isabelle De Groote

Samen maken we onze dorpen nog mooier!

Mobiliteit: randvoorwaarden

Er zijn ook heel wat randvoorwaarden, zoals het voorzien van voldoende parkingplaats ondergronds of aan de randen van de dorpen, het reanimeren van de deelauto-projecten, voorzien van plaatsen voor kort-parkeren voor mensen die moeilijker te been zijn, ons voorbereiden op de komst van de tram en het nieuwe op-en afritcomplex (rijroutes voor verkeer dat van buiten Londerzeel komt, verkeersafwisseling in de buurt, parkeergelegenheid in de buurt, veilige fietsverbinding), enz

Energie: gedeeld, goedkoper, duurzaam

Energie is niet alleen een basisbehoefte, maar ook een belangrijke schakel in de klimaatverandering. We blijven daarom inzetten op duurzame energie en zorgen dat deze toegankelijk wordt voor iedereen.

  • We gaan actief op zoek naar plaatsen waar we aan klimaatvriendelijke energiewinning kunnen doen.

  • Om iedereen toegang te geven, zetten we in op gedeelde energie, zoals de coöperatieven die reeds opgericht zijn.

Landbouw ondersteunen

De landbouwsector is letterlijk van levensbelang voor ons voedsel. Tegelijkertijd zijn ze een belangrijke speler in het tegengaan van de klimaatverandering, het bewaren van open ruimte, het bufferen van het water. Kortom, er wordt veel van hen verwacht. Misschien wel te veel. Daarom moeten we hen de nodige ondersteuning bieden. Uiteraard altijd in overleg met de sector, zodat we samen aan de slag kunnen.

Industrie sensibiliseren

Ook de industrie speelt een essentiële rol. Sommige bedrijven zetten al sterk in op het terugdringen van de impact op klimaat. Daarom moeten we in overleg gaan met de bedrijven in Londerzeel, zodat we good practices kunnen uitwisselen en iedereen bewust maken. Een vergroening van de industriezone naast de A12 moet er eindelijk komen.



© 2024. Alle rechten voorbehouden.

samen werkt

© 2024. Alle rechten voorbehouden.

samen werkt

© 2024. Alle rechten voorbehouden.

samen werkt