Gemeentepolitiek gaat over van alles: van identiteitskaarten en vergunningen, over het beheer van politie en andere diensten, tot de keuze van dure projecten zoals een nieuwe bib of ingrijpende veranderingen zoals de inrichting van de open ruimte. Maar evengoed over losliggende tegels of de foto’s op een elektriciteitskastjes ... Door die veelheid is het voor beleidsmakers niet gemakkelijk om keuzes te maken; de middelen zijn niet oneindig.
Vaak krijgen de kleine problemen de meeste aandacht. En dat verleidt politieke partijen om op zoek te gaan naar de ene opvallende ideetje waarmee ze zich kan onderscheiden van de rest.
Wij willen het anders aanpakken. We kiezen voor 2 grote thema's: de grote uitdagingen waar we voor staan, namelijk duurzaamheid en samenleven. Alle maatregelen die we willen nemen, toetsen we af aan deze thema's. Zo hebben we een leidraad om te beslissen wat belangrijk is en wat niet. Zo kan de burger volgen naar welke projecten veel budget gaat en waarom.
“Maar... de kleine dingen zijn toch ook belangrijk? En er zijn toch andere problemen dan samenleven of klimaatverandering?”
Natuurlijk zijn er ook kleine, dagelijkse problemen die aandacht verdienen. Denk aan die losliggende tegel, een kapotte lantaarnpaal of het organiseren van een buurtfeest. Deze zaken pakken we aan met een efficiënte dagelijkse werking. We bouwen ook geen dienstverlening af. Maar waar mogelijk organiseren we ze op zo’n manier dat ze duurzaam zijn en het samenleven bevorderen. Zo zorgen we ervoor dat zowel de grote uitdagingen als de kleine ergernissen worden aangepakt.